Konst på Fjällstugan - Medlemmar i församlingen ställer ut


Regelbundet byts konsten ut i lokalerna i Fjällstugan och många konstnärer har visat upp sina alster där genom åren. Nu har turen kommit till församlingens egna medlemmar.

 

Under oktober månad ställer tolv medlemmar ur Andreasförsamlingen ut sin konst i Fjällstugan. En av utställarna är fotografen Simon Pettersson, 15 år (fyller 16 i december).

- Jag ställer ut egna foton som visar samhällsbyggnationer av olika former och strukturer, till exempel byggnader och vattenspeglingar, berättar Simon Pettersson.

 Varför ställer du ut?

- Jag tycker verkligen om att fotografera och det har blivit en stor hobby för mig de senaste åren. Jag ställer ut för att låta andra inspireras av mina bilder och kanske att de inspireras att följa sina egna drömmar, så som jag nu har gjort med fotograferandet, menar Simon.

Vad tycker du om möjligheten att få ställa ut just på Fjällstugan?

- Det är en väldigt rolig möjlighet och lite nytänkande att få ställa ut där.  Jag har ju varit engagerad i olika verksamheter, och det här är ett sätt för mig att få visa upp min kreativa sida. Inte bara vara en del av gemenskapen och hänga med kompisar utan också få visa upp vem jag är, säger han.

 

content/bilder/fjallstugan/SimonPettersson.jpeg 


Tycker de är modiga som ställer ut

Helena Sigblad är med i konstgruppen som anordnar utställningarna. Hon menar de ville ordna en utställning där medlemmar kan medverka för att visa på att många i församlingen använder sig av olika konstnärliga uttryck.

- Vi ville också ge möjlighet för flera att ställa ut samtidigt och tillsammans med andra. Det kan vara svårt att ha en helt egen utställning, men nu gör de tolv personer det ihop och det kan kännas lättare att ta steget att prova, menar Helena Sigblad.

- Vi hoppas förstås att de som rör sig i lokalerna under veckorna ska reagera positivt på utställningen, att de tycker att utställarna är lite modiga som vågar. För flera av utställarna är det första gången man visar sin konst publikt, berättar Helena.

Kyrkan är en unik samlingspunkt

Simon, som är en av de tolv medlemmar som ställer ut, konfirmerades, döptes och blev medlem i församlingen 2018. Han har varit hjälpledare i både söndagsskolan och i konfirmationsundervisningen.

- Jag tycker kyrkan, kyrkomiljön, är en väldigt bra plats att vistas på. Det är en av få platser jag känner till i samhället där unga och gamla kan mötas och känna gemenskap, säger Simon Pettersson.

Tror du att du kan få ut något av att se de övrigas konst?

- Absolut, för att få olika skeenden i livet speglade genom de andras konst i olika former är alltid givande, förklarar han.

Om någon vill se mer av Simon Petterssons bilder så finns de även på hans Instagramsida: Siminwo


/Gabriel Djärf